Пушенето през зимата било по-опасно отколкото през другите сезони

Пасивните и активните пушачи са по-склонни към заразяване с настинки

25.01.2020 | 09:40 Редактор: Ивет Арабова
Пушенето през зимата било по-опасно отколкото през другите сезони

Запалването на цигара в студеното време през зимата със сигурност ще се отрази неблагоприятно върху здравето на тялото. По принцип тютюнопушенето е вредно по всяко време на годината, но се счита, че през зимата най-вече може да навреди. Първо, цигарите съдържат никотин, както и над 4000 съставки, причиняващи рак. Затова тютюнопушенето води до увеличаване на спазмите в тялото. Това причинява кашлица, замаяност и задух, предава Puls.bg.

Второ, студът и смогът през зимните месеци не повлияват на белите дробове добре, тъй като свиват кръвоносните съдове и мускулите. В допълнение на това, пушенето стеснява белодробните дихателни пътища, което води до задух. Това води до натрупване на отровни вещества в белите дробове, като увеличава риска от белодробни инфекции. Симптомите включват хрипове и кашлица.

Също така през зимата кръвното налягане е сравнително по-високо, отколкото през лятото, което означава, че сърцето работи по-усилено за изпомпването на кръвта. Тютюнопушенето също е виновно за натоварването на сърцето, тъй като причинява още по-голямо напрежение върху него. Това може да доведе до сърдечни състояния, а в най-нежелания вариант - до сърдечен удар. Затова трябва да се знае, че както студът, така и пушенето, увеличават риска от сърдечни заболявания.

Както пасивните, така и активните пушачи, са по-склонни към заразяване с настинки, грип и други вирусни инфекции през сезона, отколкото тези, които не са изложени на цигарен дим. Това се дължи на факта, че тютюнопушенето понижава защитните функции на организма.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК