5 съвета, които вредят на диетата ви

Увеличаването на физическата активност невинаги помага за мечтаната фигура

24.01.2020 | 17:00 Редактор: Искра Ангелова
5 съвета, които вредят на диетата ви

Да се следват различни съвети за хранене е изключително трудно, защото често те са противоречиви и това ни кара да се съмняваме кой точно режим да спазваме, на кого да се доверим. Много често аргументите в полза на даден диетичен съвет звучат убедително и наистина не може да се разграничат полезните от вредните съвети за хранене. Това може да е истинско предизвикателство.

Все още съществуват много митове по отношение на диетите и здравословния начин на живот, отслабването. Лошите модели и тенденции са все още сред нас, което ни пречи в постигането на перфектната мечтана фигура.

Ето някои от диетичните съвети, които са по-скоро вредни и би трябвало да не им се доверявате.

Колкото повече фибри, толкова по-добре

Факт е, че фибрите са изключително полезни. Те поддържат перисталтиката на червата и допринасят за редовните и нормални изхождания. Това ви кара да се чувствате сити и сякаш по-леки. Богати на фибри са бобовите, листните зеленчуци, пълнозърнестите храни, пресните плодове и зеленчуци.

Въпреки полезното им действие, фибрите в големи дози могат да създадат наистина кошмарни проблеми. Прекалено голямото количество приети фибри за деня предизвиква газове, подуване, в някои случаи диария. Не прекалявайте с тези иначе полезни храни, за да не навредите на червата си. В някои тежки случаи може да се получи дори блокаж на червата, което е сериозно състояние, пише az-jenata.bg.

Яжте по-малко мазнини, за да не трупате мазнини

Този съвет също влиза в графата на вредните и некоректни диетични съвети. Мазнините са много важен макроелемент, който участва в метаболизма и изграждането на всяка клетка в тялото. Мит е, че мазнините са вредни и трябва да бъдат премахнати от менюто, напротив. Полезните мазнини, каквито са моно- и полиненаситените мазнини са есенциални и незаменими. Те всъщност помагат в отслабването, а не причиняват трупане на мастна тъкан, както погрешно се смята.

Премахнете въглехидратите

Нисковъглехидратните диети може да са чудесно решение за здравословните проблеми на някои хора, но тези режими определено не са подходящи за всички. Пълното премахване на въглехидратите от менюто е нездравословно и опасно, тъй като те са незаменима част от обмяната на веществата в организма. Те ви зареждат с важна енергия и предпазват от вредното разграждане на мускулна маса, което се случва, когато организмът няма откъде да набави нужната енергия.

Онова, което трябва да премахнете от диетата си със сигурност, са захарите, преработените храни, които съдържат подсладители от всякакъв тип, готовите тестени храни, белия хляб, газираните напитки. Ако успеете да направите това, никакви други въглехидрати няма да могат да застанат на пътя ви към идеалната фигура. Помнете, че количеството също е от значение.

Не яжте късно вечер

Този съвет също е остарял и опроверган. Според специалисти по хранене, важно е колко калории приемате, както и техния вид. Освен това, още по-важно е, че има храни, които ускоряват метаболизма, когато се консумират вечер преди лягане. Те успокояват тялото, премахват стреса, предразполагат към лесно заспиване и допринасят в борбата с теглото. Сред тях са авокадо, фъстъчено масло, пълнозърнести бисквити без захар, извара, кисело мляко.

Ако тренирате - може да ядете каквото си искате

Това е поредният вреден съвет, който няма да ви помогне да отслабнете. За да е ефикасна диетата ви е необходимо да се съобразявате с индивидуалните особености на организма си, както и да сте бдителни към това какви калории и хранителни елементи поемате. Увеличаването на физическата активност невинаги може да помогне за постигане на мечтаната фигура, а дори това да стане не означава, че отслабването няма да маскира друг проблем, свързан с нездравословното ви хранене.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК