НАСА: Открихме планета с потенциални условия за живот

Тя е отдалечена на 100 светлинни години от Земята

09.01.2020 | 17:16 Редактор: Искра Ангелова

Американската орбитална обсерватория TESS откри подобна на Земята планета, която потенциално може да е пригодна за живот. Тя е отдалечена на 100 светлинни години от нашата планета. Това е първото подобно откритие в историята на телескопа, съобщава пресслужбата на Центъра за космически полети на НАСА "Робърт Готдард" (GSFC).

"Обсерваторията TESS беше създадена за търсене на земноподобни планети, обикалящи около орбитите в близост до звездите. Следователно откриването на планетата TOI 700d беше едно от най-важните постижения както за това устройство, така и за обсерваторията Спитцер, което потвърди, че този свят е в зоната на живот", заяви Пол Херц, ръководител на астрофизичното отделение на НАСА, информира dnes.bg.
 
Според изследователи планетата TOI 700d като цяло прилича на други подобни на Земята светове, открити през последните години. Според учените по своя климат и условия на повърхността планетата TOI 700d повече напомня на ранния Марс отколкото на Земята. Атмосферата му, както е показано от предварителен анализ на спектъра, почти изцяло трябва да се състои от въглероден диоксид, а повърхността на този близнак на Земята получава малко по-малко енергия от светилото (86%) от Земята.

Основната пречка за съществуването на живот на повърхността ѝ, според учените от НАСА, може да бъде, че тази планета винаги "гледа" от една и съща страна към звездата. Това може драстично да повиши температурата на осветената му страна, а също така да повлияе по непредвидим начин на движението на ветровете в атмосферата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК