fallback

Дядо Коледа, кукери, украси... Започнаха коледните празненства

Чудовищата "Перхтен" излизат в Германия, за да отблъснат зимния мрак

16.12.2019 | 11:58 Автор: Ивет Арабова

Коледа е все по-близо и празничното настроение се усеща по всички кътчета на света. С Дядо Коледа, кукери, празнична украса и музика на различни места се готвят за Рождество Христово.

Десетки гърци, малки и големи, надянаха червени костюми и сложиха бели бради, Те преминаха през централните улици на столицата Атина за годишната благотворителна надпревара "Санта рън". Дегизирани като Дядо Коледа, бегачите платиха такса за участие от 12 евро, за да бягат в символично състезание на 2 километра и половина.

Участниците празнуваха с музика, конфети и балони, а накрая всички получиха "медал". Средставата ще бъдат дарени на детска благотворителна организация.

А в германската провинция Бавария по улиците се появиха страшни митични същества, приличащи на нашите кукери. Те носеха гротескни маски и обемни, рошави костюми. И може и да изглеждат страшни, но всъщност носят късмет. С наближаването на най-краткия ден от годината чудовищата "Перхтен" излизат, за да отблъснат зимния мрак и да събудят природата със гръмки песни и огнени факли. 

Звукът може и да не е ангелски, но слабият тътен на над 300 туби създаде празнично настроение в центъра на Портланд. Организаторите на ежегодния коледен концерт на площад "Пионер" казват, че тази година 307 музиканти са се отзовали на поканата да изпълняват празнична класика с големите си месингови инструменти.

Вижте повече в репортажа!

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Любопитно
fallback