Френски замък от 13 век вече има над 27 000 собственици

Спасителите му са поканени за коледните празници

09.12.2019 | 11:14 Редактор: Тодор Петров

Старинен замък в Югозападна Франция получи коледна премяна, а неговите 27 000 собственици са поканени за празниците. Замъкът събира своите спасители и горди собственици за Коледа. 

Преди две години организацията за реставрация на културни паметници - "Дартанян", започва необичайна инциатива и обявява за продан рушащия се френски замък от 13 век. Но купувачът не е само един, а хиляди непознати. 

Те се обединяват, за да съберат пари за откупуването му от неговия частен собственик и за да може да бъде бъде реставриван. Всеки дарява 50 евро, като целта е да се осигурят 500 хиляди. Интересът е толкова голям, че първоначално обявената сума е надхвърлена в пъти. А дарителите са 27 910 души от 115 страни.

Най-старите части на замъка са строени през 13 век от богатата фамилия Босе. През Средновековието на два пъти е завладяван от англичаните, а по време на Френската революция е почти разрушен. През 1809 г. е възстановен от парижки предприемач, а 60 години по-късно става притежание на богат аристократ, който прави разточителни партита в шатото. 

Вижте още за историята на замъка във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК