Френски готвач съди Michelin, неправомерно му отнели звезди

Критикът объркал шафран с чедър

06.10.2019 | 09:38 Редактор: Василена Василева
Френски готвач съди Michelin, неправомерно му отнели звезди

Със сигурност един от най-големите кошмари на световноизвестните шеф-готвачи е да им бъде присъдена звезда Michelin, която след това да им бъде отнета. Това се случва с главния готвач на ресторант La Maison des Bois във Франция, информира Tialoto.bg

Марк Вейрат е шеф-готвач на ресторанта, който набързо се сбогувал с две от трите си звезди Michelin. Въпреки че това е бил голям удар за него, Вейрат решава да се свърже с адвокатите си и да стигне до съда. Целта му – да върне реномето на ресторанта си.

"Честта ми беше погазена. Видях целия си екип да плаче. Те ми се обадиха без предупреждение, без предизвестие и да ти кажат, че всичко е приключило", казва Вейрат пред радио Inter. Той твърди, че представителят на гайда Michelin е объркал шафран с чедър.

Клиентът си поръчал суфле, което се превърнало в ябълката на раздора. "Сложих шафран, а господинът, който дойде, го обърка с чедър, тъй като беше жълт. Това ли ви е познанието? Лудост е", гневи се Вейрат.

Адвокатът му иска съдът да накара Michelin да предадат документите, в които е записана "истинската причина", поради която са взети звездите. От Michelin отговориха на обвиненията, като заявиха, че "разбират разочарованието на г-н Вейрат, чийто талант няма как да бъде оспорен. Ще разгледаме внимателно иска му и тогава ще дадем пълния си отговор".

Кулинарният гид Michelin е публикуван за първи път през 1900 година в Париж от Андре Мишлен. Оттогава-насам, той се превърна в емблематичен начин за оценяване на най-добрите ресторанти и готвачи в световен мащаб.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК