Индия е най-опасната страна за жени, сочи доклад

Проучването е базирано на експерти по женските права

25.09.2019 | 21:26 Редактор: Василена Василева
Индия е най-опасната страна за жени, сочи доклад

Индия е най-опасната страна за жени, сочи доклад на фондация Thomson Reuters. Изследването се базира на проблемите и правата на нежния пол в страните по света. Преди седем години ескпертите установяват, че най-опасните страни са Афганистан, Конго, Пакистан, Индия и Сомалия.

Сега, те искат да разберат дали нещо се  променило през годините и как върви развитието на тези страни. Основните зони, които се изслдват са здравеопазване, дискриминация, културни традиции, сескуално насилие, физическо насилие и трафик на хора.

Тази година на първо място е поставена Индия. Втората по бедност страна, в която се намират повече от 1.3 млрд. души "печели" в три категории - риск от сексуално насилие и тормоз над жените, опасност жените да попаднат в принудителни бракове, принудителен труд и сексуално робство и трафик на хора.

Насилието на жени в Индия вече започва да събужда нацията и да провокира протести. През 2012 година, студенка беше изнасилена от банда и след това убита в автобус в столицата Ню Делхи. Обществото обвинява министър-председателят Наредна Моди, че не прави достатъно, за да защити жените и техните права, пише Tialoto.bg

По скалата от 1 до 10 във всяка една зона, най-много точки Индия печели в здравеопазването. Там тя успява да стигне до 4, докато в култура и религия, сексуално насилие и трафик на хора, страната се представя плачевно и взима едва по 1 точка. В останалите две зони - физическо насилие и дискриминация, точките са по 3.

След Индия се нареждат страни като Афганистан, Сирия, Сомалия, Саудитска Арабия, Пакистан, Конго, Йемен и Нигерия. 

Интересното е, че на последното 10-о място, се намира САЩ. Това е единствената държава от Запада, която попада в класацията. Причината - делата на Харви Уайнстийн и движенията #MeToo и Time's Up.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК