Земното момче, което лети в облаците

Веселин Овчаров събра световния елит по парапланеризъм 

12.09.2019 | 19:45 Редактор: Василена Василева

В началото на септември Сопот стана домакин на първото не само в България, но и в света, състезание по "акро крос". Това е нова дисциплина в парапланеризма, въведена у нас от Веселин Овчаров. Тя е съчетание от крос кънтри дистанция, акробатика и кацане в цел. 

Веселин събира световния елит в парапланеризма, а победител в състезанието стана французинът Франсоа Раголски, който е световен шампион за 2016 г. по акробатичен парапланеризъм.

Втори беше британецът Джак Пимблет, а трети - Никола Донини от Италия. Весо Овчаров зае петата позиция, а след него се нареди единствената жена сред участниците - австрийката Кристина Колб. 

Класирането се определяше по няколко критерия - изминато разстояние, продължителност на полета и достигнати "букви". Последното включва точките, през които пилотът трябва да мине и да направи в тях определни маневри. 

Припомняме, че миналата година Веселин  постави световен рекорд в акробатичния парапланеризъм – над 600  последователни "безкрайни превъртания" във въздуха. 

Повече за състезанието, както  и за това, кое предизвикателство не би приел да направи Веселин Овчаров, вижте в репортажа на Божила Симова, оператора Дамян Гюров и монтажиста Кубрат Аргилашки.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК