Тръмп: Ще пазим себе си и съюзниците си от ядрен Пхенян!

Речта на американския президент бе предшествана от неуспешно посещение на 5-километровата демилитаризирана зона между Южна и Северна Корея

08.11.2017 | 13:46 Редактор: Василена Василева
Тръмп: Ще пазим себе си и съюзниците си от ядрен Пхенян!

В реч пред южнокорейския парламент Доналд Тръмп бе категоричен, че САЩ ще защитават себе си и своите съюзници от ядрената заплаха на Северна Корея. Американският президент призова света да се обедини и да постави режима в Пхенян в пълна изолация. 

Речта пред парламента в Сеул беше предшествана от неуспешен опит на Тръмп да посети 5-километровата демилитаризирана зона между Южна и Северна Корея. Хеликоптерът, с който пътуваше американският президент обаче, беше отклонен в последния момент заради лошите атмосферни условия - гъста мъгла и видимост под една миля. 

През последните 30 години посещението на ивицата земя на границата между Пхенян и Сеул се превърна в почти традиционен ритуал за всички обитатели на Белия дом. От Роналд Рейгън през 1983 г. до момента само Джордж Буш - старши го е пропуснал. Днес обаче за първи път президентите на САЩ и Южна Корея щяха да посетят заедно зоната.