Официално: Император Акихито абдикира

Той е първият монарх, който се отказа от престола от над 200 години

30.04.2019 | 13:25 Редактор: Ивайло Николов
Официално: Император Акихито абдикира

Исторически ден за Япония. Днес абдикира император Акихито – първият монарх, отказал се от престола на страната от повече от 200 години насам.

Той получи легално разрешение за това, след като заяви, че възрастта и влошеното му здраве пречат да изпълнява задълженията си.

85-годишният монарх ще бъде наследен от сина си Нарухито. Пред императорската фамилия обаче стои въпросът за нейното оцеляване, защото Нарухито има само една дъщеря, която обаче не може да бъде наследник на трона, защото е жена.

Специалните церемонии в Страната на изгряващото слънце бяха няколко. Най-напред Акихито трябваше да уведоми за абдикацията си митологичните предци на императорската фамилия.

Последва ритуал пред близо 300 гости с последната му реч като монарх, излъчена на живо по телевизията. Десетки японци от цялата страна се събраха пред Императорския дворец, за да отбележат събитието.

Императорът в Япония има предимно представителна роля и служи като национален символ.

Самият Акихито спечели любовта на съгражданите си, посвещавайки живота си на народите, засегнати по време на Втората световна война и на японците, възстановяващи се след природни бедствия.

Специалните церемонии в Страната на изгряващото слънце вече започнаха, като в момента Акихито уведомява за абдикацията си митологичните предци на императорската фамилия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК