"Завърналите се с Петя Кертикова": Направление Колорадо - Смолян

Или когато бъдещето на малките Лора и Тео върне големите Петя и Димитър у дома

04.07.2019 | 11:05 Редактор: Тодор Петров

В "Завърналите се с Петя Кертикова" навръх американския национален празник ви срещаме с едно младо семейство, живяло в Колорадо, но решило да се прибере у дома в родния Смолян. Той е учител в местната гимназия по приложни изкуства, а тя е майка на пълен работен ден. Занимават се и с фотография и графичен дизайн. Казват, че малките градове имат нужда от млади хора и че сърцето ги е върнало обратно на българска земя. 

В последен опит да спечели зелена карта, мечтата на Петя да види Америка се сбъдва през 2013 г. Семейството заминава за САЩ, където остава 4 години.

В Колорадо са работили на няколко места едновременно, занимавали са се и с фотография. Още на втората седмица от пристигането в САЩ регистрират фирма. 

Бъдещето на двете им деца - Лора и Тео, връща семейството обратно в България. 

"Искаме децата ни да станат 100% българи с българско самосъзнание, а не американци. Да познават баба си и дядо си, да говорят български. България удря ей тук, в сърцето! Не можеш да избягаш", казва Димитър.

И така след 4 години в САЩ решават да не бягат повече срещу себе си. Прибират се преди 2 години. Димитър си намира мигновено работа в местната гимназия по приложни изкуства, която е и завършил. Сега преподава графичен дизайн на тийнейджъри. Смята, че връзката учител-ученик днес е от особено важно значение. 

"Виждам как аз успявам да говоря на техния език и да ме разбират. Искам да съм нещо като пример за тях", споделя Димитър.

Решаващ момент да си дойдат се оказва и тегленето на 30-годишен кредит за покупка на собствен дом. Смятат, че на градчета като Смолян им липсват младите хора с идеи и конкретни решения на проблемите в градовете. 

"Много хора си мислят, че в малкия град нищо не се случва. И това е, защото няма достатъчно млади хора. В големите градове хората заминават, за да търсят работа. А работа има и тук, даже е много по-лесно, защото нямаш конкуренция. Има много възможности в малкия град и това, което е най-важното - имаме време. В САЩ и в големия град, в това число и София, тичаш насам-натам, закъсняваш тук, закъсняваш там, трафик", разказва Петя. 

Сега искат да са до близките си и да спомогнат за развитието на Смолян и българската икономика.

Още за историята на Петя и Димитър Димитрови - гледайте в целия репортаж на Петя Кертикова!

Всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" гледайте ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК