От нямането през видеоигрите и Google до любовта на живота в България

"Завърналите се": Асен Ковачев успява да си купи само буца кашкавал по време на инфлацията

20.06.2019 | 11:04 Редактор: Тодор Петров

Тази седмица в минутите за "Завърналите се с Петя Кертикова" ви срещаме с човек, прибрал се в България след близо две десетилетия в Съединените щати. Избягал навремето заради инфлацията и невъзможността да се издържа, днес той е успял човек. 

Работил в Google и издигнал се до технически директор в една от най-големите компании за направа на видеоигри, Асен Ковачев избира България, където да бъде с човека на живота си и където да работи по следващата си цел - прокарване и осъществяване на идеята за децентрализация.

"В България все още разчитаме на подписи и печати в държавните институции. Тези процеси могат да се актуализират, например един цифров подпис е невъзможно да се подправи. Това, което разработваме, можем да си го представим като една операционна система, която се притежава от всички хора. Не институциите да разполагат с личните ни данни, а ние да им ги даваме само когато има нужда", споделя Асен. 

Той решава да напусне дома си във време, в което парите в България стават безполезни. Преди малко повече от 20 години цялата му заплата е стигала само за буца кашкавал. Това са годините на голямата инфлация. Следва информатика, но така и не завършва Софийския университет... и до ден днешен. 

Заминава за Съединените щати, за да прави видеоигри. След близо две десетилетия избира да се завърне в България и казва, че най-накрая е открил човека, с когото да сподели както живота така и работата си. В България го връща любовта, жената на живота му. 

Още за историята на Асен Ковачев - гледайте в целия репортаж на Петя Кертикова!

Всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" гледайте ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК