Google забрани на Huawei достъпа до операционната система Android

Ударът по китайския производител е изпълнение на наложените от Тръмп санкции

20.05.2019 | 14:20 Редактор: Бойко Димитров
Google забрани на Huawei достъпа до операционната система Android

Нов американски удар срещу китайската компания Huawei. Google забрани достъпа на телекомуникационния гигант до обновяването на операционната си система Android. Това става в изпълнение на наложените миналата седмица от Доналд Тръмп санкции.

Ударът срещу Huawei е тежък, но не и неочакван. Той означава, че новите мобилни телефони на китайския производител няма да имат достъп до популярни приложения като YouTube, Google Maps и Gmail, до онлайн магазина за приложения, както и до обновяване на системите за сигурност. Причината е, че те няма да могат да ползват новата версия на Android, която се очаква да излезе по-късно тази година. 

Всичко това обаче няма да важи за собственици на смартфони Huawei, произведени преди забраната.

В краткосрочен план анализаторите очакват много сериозни последици за втория по големина производител на телефони в света. Той вероятно няма да успее да измести Samsung от челното място по продажби догодина. Санкциите пък ще засегнат основно европейския пазар на Huawei, тъй като китайският е доминиран от местните конкуренти на Google. 

Самият азиатски гигант обаче се готви за тези забрани отдавна. Неговите смартфони вече използват процесори на собствени филиали, а от компанията твърдят, че разработват и своя операционна система. Според експертите обаче в дългосрочен план настоящите санкции ще предизвикат преосмисляне за нуждата от алтернативи на Android. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК