Климатични контрасти: Три метра сняг на Пампорово и плажуващи по Черноморието

Според синоптиците обаче няма нищо необичайно

04.02.2019 | 22:12 Редактор: Ралица Братанова
Климатични контрасти: Три метра сняг на Пампорово и плажуващи по Черноморието

Снежната покривка на Пампорово надмина 3 метра при температура от 4 градуса. В същото време на 300 километра от там - край морето - температурата е 4 пъти по висока. Заради хубавото време плажът се напълни с деца, които си играеха, а смелчаци направиха първите гмуркания в морето за новата година.

Много бургазлии слязоха от колите си и се придвижваха с велосипеди. Според синоптиците обаче няма нищо необичайно в пролетните температури. 

На 4-и февруари високи температури са измервани и през изминали години. През 1948 година в Плевен е било плюс 18,6 градуса, две години по-късно през 1950 година в Плевен живакът е паднал до минус 28 градуса. 

Според световноизвестен френски климатолог все по-често човечеството ще преживява екстремни жеги и студове, както и природни катаклизми като наводнения, пожари, силни ветрове – дори на места, където тези явления не са обичайни. 

У нас зърнопроизводителите все по често прибягват до сортове семена, които са по издръжливи на природните катаклизми. Според производители и преработватели на пшеница още е рано да се каже дали топлото февруарско време ще окаже влияние върху реколтата. 

Но са категорични, че суровина за покриване на нашите нужди ще има. Тъй като в страната ни се произвеждат около 6 милиона тона пшеница годишно, а за да се изхраним са ни необходими само около 1 милион тона. Очаква се в средата на седмицата времето отново ще се завърне към зимните стойности.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК