В България над 8600 души годишно умират заради мръсния въздух

Стряскащите данни обяви омбудсманът Мая Манолова

24.01.2019 | 19:02 Редактор: Ралица Братанова
В България над 8600 души годишно умират заради мръсния въздух

В България над 8600 души годишно умират заради мръсния въздух. Стряскащите данни обяви омбудсманът Мая Манолова. Днес тя събра на кръгла маса всички институции, от които се очаква решение по казуса със замърсяването на въздуха. 

Повод за обществената дискусия са големият брой жалби от граждани, недоволни от качеството на въздуха в населените си места. 

Според представителите на местната власт в "Красна поляна" основна причина за мръсния въздух, който дишаме е това, че в ромското гето на квартала се горят нерегламентирани отпадъци. 

От Столична община обясниха, че само през миналата година са направени над 2000 проверки за нерегламентирано горене на отпадъци. Обещаха и новата мобилна станция, която предстои София да закупи да замерва въздуха в "Красна Поляна" и "Овча купел", където няма измервателни уреди. 

Според Мая Манолова преобладават усилията за справянето с проблема, но по-малко са резултатите. Всеки месец институциите ще се събират при омбудсмана, за да отчитат пред гражданите предприетете мерки по конкертните проблеми свързани с мръсния въздух. Следващата среща е на 25-и февруари.
 
Вижте още във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook 
ТУК.