Предвиждат тотално отнемане на шофьорската книжка след 3 тежки нарушения

Планират и максималната скорост в населени места да стане 30 км/ч.

18.01.2019 | 18:45 Редактор: Иван Берберов
Предвиждат тотално отнемане на шофьорската книжка след 3 тежки нарушения

Без книжка до края на живота си да остават шофьорите, направили 3 тежки нарушения в рамките на 2 години. Предлаганите промени се очаква да влязат в Закона за движение по пътищата. Преди да влязат в парламента, обаче, предстои дълъг път - първо ще бъдат подложени на публично обсъждане.

Първо - кои са тежките нарушения според закона? Това са движението с над 50км/ч в населено място, преминаване на червен светофар, шофиране след употреба на алкохол и/или наркотици, каране в аварийната лента, участие или организиране на гонка и отнемане предимство на пешеходец. 

Ако в рамките на 2 години направим 3 от изброените нарушения, то ние ще трябва да забравим за своята шофьорска книжка, а тя ще се отнема и при катастрофа в завой. Предлага се и увеличение на часовете при кандидат-шофьорите. 

Сега всеки желаещ да седне зад волана трябва да прекара 31 учебни часа с инструктор до себе си, предлаганите промени предвиждат минималният брой учебни часове да скочи до 50. За да се постигне желаният ефект, сегашните хартиени картони за отчет трябва да се заменят с електронни.

По пример на правитеслтвото във Франция, максималната допустима скорост за движение извън населено място трябва да падне с 10 км/ч. В резултат, мерките на кабинета "Макрон" доведоха до унищожението на над 60% от стационарните камери за скорост във Франция. 

Предлага се и намаляване на максималната допустима скорост в населените места с 20 км/ч. 49% от катастрофите стават на завоите, ако промените бъдат гласувани в този си вид, то шофьорите катастрофирали на завой също трябва да останат без книжка. 

Предложенията ще влизат в сила поетапно и след разделянато на Закона за движение по пътищата в 3 направления - за движението, водачите и превозните средства. Ако законът бъде приет в този си вид то новите шофьори задължително ще трябва да управляват автомобил до 65 конски сили и задължително с придружител в първите две години.