Спецсъдии питат ВСС и парламента за проверката, която Лозан Панов нареди

При правосъдния министър другата седмица ще има среща

30.11.2018 | 19:46 Редактор: Ивайло Николов
Спецсъдии питат ВСС и парламента за проверката, която Лозан Панов нареди

11 апелативни спецсъдии изпратиха писмо до Висшия съдебен съвет, в което настояват парламентът да каже на Темида правомерна ли е проверката по казуса "Десислава Иванчева", която председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нареди вчера.

Съдиите искат и становище тенденциозно ли е отношението към тях, след като никой друг съд не е бил проверяван при идентични обстоятелства. 

Магистратите пишат, че от заповедта не става ясно нито какви точно медийни публикации се визират, нито дали същите публикации са съдържали информация за нарушения в организацията на работата на Апелативния спецсъд, или се касае за публикации, изразяващи мнения за вида на съответните мерки. 

За условията в ареста, от които най-много се жалват Десислава Иванчева и Биляна Петрова, говори и министърът на правосъдието Цецка Цачева.

"Готова съм и съм отворена на всякакви предложения, ако ми се подскаже къде да се премести Софийския затвор, ведно с ареста, който е с него. За да се ремонтират килиите, те трябва да са празни. Течовете са от години, реновирането е козметично. Прави се всичко възможно, за да не се нарушават нечии човешки права", обясни Цачева. 

След посещението и на омбудсмана Мая Манолова и препоръките, дадени от нея, следващия вторник при министър Цачева всички отговорни институции ще търсят решение на проблема. 

Гледайте видеото.