Легендарният Ники Лауда с успешна белодробна трансплантация

Трикратният световен шампион във Формула 1 постъпи в болница заради силна кашлица

03.08.2018 | 20:06 Редактор: Тодор Петров
Легендарният Ники Лауда с успешна белодробна трансплантация

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда претърпя успешна белодробна трансплантация. Тежката операция беше извършена в болница във Виена, където Лауда беше приет след оплаквания от силна кашлица.

Проблемите с дробовете на Ники Лауда датират от тежката му катастрофа на "Нюрборгринг", където на 1 август 1976 година изпусна управлението на своето "Ферари", катастрофира и болидът избухна в пламъци. 

Близо минута Лауда престоява в горящата кола преди да му бъде помогнато да излезе от нея. Възстановяването от тежкия инцидент беше пресъздадено във филма Rush, разказващ битката между Ники Лауда и Джеймс Хънт за световната титла по това време. Тогава никой не е вярвал, че Лауда ще оцелее и затова край него в болничната стая е стоял свещеник за последно причастие. 

На 60-годишна възраст Лауда стана баща на близнаци от втората си съпруга. Бригит дари и един от бъбреците си, когато Ники Лауда се нуждаеше от бъбречна трансплантация. Австриецът казва за себе си, че няма приятели, въпреки че непрестанно е заобиколен от хора. 

Вижте още в репортажа на Иван Иванов.