fallback

Африканска чума дебне свинете: Въвеждат се нови ограничения!

Заразата е забелязана само на 200 километра от фермите в Русенско, в посока Румъния

21.06.2018 | 18:42 Автор: Иван Берберов

Засилват контрола по границата с Румъния, заради африканската чума по свинете. В Русенско производителите са притеснени, след като в румънския окръг Тулча бяха открити 4 огнища на заразната болест.

Ветеринарите започват проверки на свинефермите в региона, за да се предотврати разпространението ѝ. Браншът не е доволен от мерките, които са предприети до момента.

Една трета от свинското месо у нас се осигурява от трите големи свинеферми в Русенско, в които се отглеждат над 100 000 прасета. Те се намират само на 200 км от огнището на заразата в Румъния. 

Ако болестта се появи, това ще срине бранша. Производителите настояват за засилен контрол на границата и проверка на всички месни продукти, които се пренасят.

От Агенцията за безопасност на храните в Русе са засилили дезинфекцията както на границата, така и в свинефермите. Признават, че има повод за тревога.

Допълнително фермите изграждат огради по места, за да спрат дивите животни. Ловните дружинки пък ще следят за умрели диви свине, които също пренасят заразата.

fallback
Още от Репортажи
fallback