Търговските мита изправиха един срещу друг Трюдо и Тръмп

Двамата лидери си отправиха сериозни нападки след срещата на върха Г-7

10.06.2018 | 14:27 Редактор: Ивайло Николов
Търговските мита изправиха един срещу друг Трюдо и Тръмп

Тръмп срещу всички и всички срещу Тръмп. Това е окончателният резултат от срещата на лидерите на най-икономически развитите държави в света, Г-7.

Причината за недоволството на американския президент стана отказът на Канада да се примири с наложените от САЩ мита върху алуминия и стоманата. Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада, обяви, че страната му не може и няма да подпише търговско споразумение, което изтича автоматично на всеки пет години. 

Трюдо подчерта, че новите тарифи са обида за Канада, която е приятел и съюзник на САЩ. Американският държавен глава, обаче, остана непреклонен.

В отговор Доналд Тръмп пък обвини Канада, че е наложила огромни мита върху американските фермери, работници и компании. Тръмп не пропусна да заплаши и с нови тарифи върху автомобилите, които биват внасяни на американските пазари.

Трюдо, обаче, не е единствения лидер, противопоставил се на американските мита. В недоволството се включи и Европейския съюз, който също планира ответни мерки. Очаква се подобни стъпки да предприеме и Мексико.