Срещата на Г7 завърши, но без консенсус

Доналд Тръмп остана сам срещу всички заради митата, които САЩ въведе

09.06.2018 | 13:25 Редактор: Ивайло Николов
Срещата на Г7 завърши, но без консенсус

Разделение по време на срещата Г7. Въпреки дългите преговори, лидерите на седемте най-богати държави в света, не можаха да постигнат окончателно съгласие за новите американски мита и повторното включване на Русия в редиците на организацията. 

Американският президент Доналд Тръмп се оказа сам срещу всички останали. Причината за това са наложените от САЩ мита върху стоманата и алуминия. Европейският съюз вече предприема ответни мерки с мита върху американски стоки, същото планират Канада и Мексико. 

Външният министър на Канада подчерта, че наложените мита са незаконни.  На този фон, Ангела Меркел заяви, че е по-добре присъстващите да изразят ясно различията си, вместо да дават грешно впечатление за обединение. Тя подчерта, че преструвайки се, че всичко е наред не е най-доброто решение.

Канцлерът на Германия повдигна и втори важен въпрос – за възможното завръщане на Русия в редиците на Г7. По-рано, Доналд Тръмп призова Москва отново да бъде включена в групата на най-икономически напредналите държави – предложение, което беше подкрепено и от новият министър-председател на Италия, Джузепе Конте.

Русия беше изключена през 2014 година заради анексирането на Крим. Меркел, обаче, беше категорична – това все още не е възможно. 

Лидерите постигнаха съгласие да споделят информация и заедно да се борят срещу външна намеса в избори в страните им. Освен това, те обещаха повече прозрачност на финансирането и рекламата на предизборните кампании.

Срещата Г7 приключва днес. Доналд Тръмп ще си тръгне по-рано и ще замине за Сингапур, където предстои дългоочакваната му среща със севернокорейския лидер Ким Чен Ун.