Мистерията около изчезналия малайзийски полет MH370 се разплита

Разследващите смятат, че капитан Захари Амад Шах се е разбил самолета, за да се самоубие

15.05.2018 | 22:05 Редактор: Велислав Филипов
Мистерията около изчезналия малайзийски полет MH370 се разплита

Нови разкрития около мистериозно изчезналия самолет на Малайзийските авиолинии. Експерти достигнаха до заключението, че пилотът на машината я е разбил умишлено, за да се самоубие.

Полет MH370 излита от Коала Лумпур за Пекин на 8 март 2014 година с 239 души на борда. Само няколко часа по-късно машината изчезва от радарите. 

Разследването продължава с години, а единствените доказателства, че самолетът се е разбил, са дребни отломки, изхвърлени на бреговете на Индийския океан. От корпуса, пътниците и екипажа няма и следа. 

Мистерията обаче изглежда намери своя дългоочакван отговор. Според екип от експерти пилотът на машината я е разбил нарочно – част от неговия самоубийствен план. Той е бил изпипан до последния детайл.

Разследващите смятат, че капитан Захари Амад Шах нарочно е летял по тайландско-малайзийската въздушна граница, за да избегне радарите. Изключва радиопредавателя. 

По време на полета, най-вероятно, слага кислородна маска и умишлено дехерметизира самолета, докато пътниците и екипажа не изпаднат в безсъзнание. Прелита над родния си град, за да се сбогува за последно и се насочва възможно най-навътре в Индийския океан, където знае, че няма да бъде намерен. 

На компютъра на пилота е намерен софтуер, използван за летателни симулации, с които той е тествал как да отклони машината от маршрута. Сред останалите разгледани версии за мистерията са недостиг на гориво, терористично нападение и дори севернокорейска ракета. Всички те са без почти никакви доказателства.