Суеверни ли сте? Днес някои хора изпаднаха в паника, като…

Все още не се знае откъде се заражда митът за петък 13

13.04.2018 | 22:33 Редактор: Иван Берберов
Суеверни ли сте? Днес някои хора изпаднаха в паника, като…

Петък 13 е. За едни този ден предизвиква страх, паника и ужас, за други това е просто ден от седмицата. Каква е историята на петък 13, разказва Даяна Георгиева.

Учените все още търсят корените за това суеверие. Едно от тях гласи, че на тайната вечеря присъстват общо 13 души и предателят Юда идва последен, тринайсети. Други пък припомнят, че Иисус е разпънат именно в петък. 

В древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13 в групата е самият дявол. В картите Таро 13 е картата на смъртта. И до ден днешен повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13 етаж. 

Много летища пропускат 13 писта. Немалко хотели са без 13 етаж или 13 стая. Да не забравяме, че също така в някой филми на ужасите действието се развива на петък 13. Но не се отчайвайте, ако сте родени на 13 число.

 Самото число 13 се счита също така за много силно число и хората, които са родени на такава дата са с много силни качества. Има и зодии, които са по-подвластни на всякакъв вид суеверия. 

Ученият Доналд Доси от Северна Каролина казва, че страхът от петък 13 измъчва между 17 и 21 милиона американци. А симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. До края на годината ни очаква още един петък 13 през месец юли.