Cambridge Analytica също помогнала на Тръмп да спечели изборите

Данните на над 50 млн. потребители на Facebook били откраднати от консултанти на американския президент

20.03.2018 | 14:36 Редактор: Велислав Филипов
Cambridge Analytica също помогнала на Тръмп да спечели изборите

Властите в Лондон поискаха заповед за достъп до сървърите на компанията Cambridge Analytica, след като стана ясно, че консултанти на предизборната кампания на Доналд Тръмп са взели без позволение личните данни на близо 50 милиона потребители на Facebook от началото на 2014 г. 

Предстои проверка в офисите на компанията, с която социалната мрежа вече спря да работи.

В понеделник британският вестник "Гардиън" и американският "Ню Йорк Таймс" оповестиха свои разследвания, в които се твърди, че данните на над 50 милиона потребители във Facebook са били използвани без тяхно знание и съгласие от британската компания Cambridge Analytica. 

Това е станало още по време на предизборната кампания на Доналд Тръмп през 2016 г. Смята се, че един от факторите за победата на Тръмп е именно помощта на Cambridge Analytica, чиито социологически данни са помогнали на щаба му да се възползва от промените в настроенията на хората. 

След направените разкрития Facebook обяви, че забранява достъпа до платформата на компанията заради нарушаване на условията за ползване и нерегламентираното събиране и споделяне на персонални данни на потребители. 

От своя страна британският телевизионен канал Channel 4 показа запис от скрита камера, на който е заснет главният изпълнителен директор на компанията Александър Никс. Във видеото той разказва как екипът му може да дискредитира политици в интерес на своите клиенти. 

След разследването на Channel 4 от Cambridge Analytica заявиха, че репортерът е представил невярно съдържанието на записаните разговори. От компанията категорично отрекоха да са замесени в нечестни практики, уронващи престижа й.