Експерти: Готвените промени в Конституцията са спорни и необмислени

Според Сотир Цацаров търсенето на обществена справедливост е нужно да бъде добре обосновано юридически

17.11.2017 | 16:18 Редактор: Велислав Филипов
Експерти: Готвените промени в Конституцията са спорни и необмислени

"Готвените промени в Конституцията са спорни и недобре обмислени. Тепърва политиците трябва да уточнят кои точно приватизационни сделки искат да ревизират". Това коментира бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров по повод идеята да бъде премахната давността за престъпления при приватизационни сделки от 1992 година насам.

Според главния прокурор Сотир Цацаров търсенето на обществена справедливост е нужно да бъде добре обосновано юридически.

Над 7500 приватизационни сделки ще попаднат под ударите на ревизията, ако промените в Конституцията бъдат приети. Кои точно от тях обаче, е все още неясно. 

"Ако в хода на приватизацията, при сключване на приватизационните сделки, е нарушен законът, то тези договори са нищожни. Tази нищожност може да бъде провъзгласена по всяко време, без да има някакво ограничение от някакъв срок. Предложените промени не са изначално противоконституционни", категоричен е проф. Киров. 

Според бившия конституционен съдия не става ясно за коя приватизация става дума в закона - дали ще бъде за касовата, или ще бъде за масовата приватизация.

"Какво правим с тези престъпления, за които е изтекла погасителната давност? Натоварването на прокуратурата ще бъде огромно, а трудът на обвинителите – сизифовски", смята бившият конституционен съдия. 

По думите на Сотир Цацарова ако промяната се изразява в това да бъде променен закон, а не Конституцията, такъв опит вече има. 

"Нека видим законопроекта и тогава ще коментираме, но има и една друга страна. Години минаха и приватизационните сделки отшумяха. Все пак някаква справедливост трябва да има. Ако промените станат факт, няма да има пропуснати сделки", увери обвинител номер едно.