Бъдете по-щадящи към себе си с тежките празнични трапези

Агнешкото месо е особено тежко след 40 дни пости, предупреди нутриционистът Яна Данаилова пред Bulgaria ON AIR

12.04.2017 | 07:51 Редактор: Иван Берберов
Бъдете по-щадящи към себе си с тежките празнични трапези

Ако сме постили трябва да бъдем по-щадящи към организма си, когато седнем на празничната трапеза на Великден. Не трябва да се нахвърляме изведнъж на тежкото месо, каза нутриционистът Яна Данаилова.

"Ако сме постили дълго време, моят съвет е да бъдем умерени към тялото си. Да не се нахвърляме върху тежките трапези изведнъж. Агнешкото месо е с много лой, то е особено тежко след 40 дни пости", обясни тя в студиото на "България сутрин".

Сокът от прясно изцедени зеленчуци и плодове е чудесно начало на деня, независимо дали постим или не, добавяи тя. И допълни, че солта може да я заменим с прясно изцеден сок от селъри (целина).

Диетата, която децата ще възприемат, е тази на родителя, посочи още Данаилова пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да включваме зеленчуците и плодовете в менюто на децата си. Това е най-трудното. Те ще възприемат каквото им се показва, а не каквото им се налага", обясни гостът.

Според нутрициониста веган режимът на хранене е полезен за всички възрасти, ако се заменят адекватно всички хранителни групи.

"Може да се стигне до анемия при веган режима на хранене, ако неадекватно се заменят хранителните групи. Ако си набавяме нужните вещества, няма да има проблем", твърди Данаилова.

Вижте още!