Шивачките в модния бизнес – робините на 21-ви век

Моден дизайнер от Германия се противопоставя на лошите условия на труд в браншa

10.04.2017 | 12:00 Редактор: Василена Василева
Шивачките в модния бизнес – робините на 21-ви век

Преди години, докато е доброволец на хуманитарна мисия в Индия, германският моден дизайнер Жанин Глойер вижда с очите си лошите условия, в които работят шивачките там. За да се противопостави на тази несправедливост, създава собствена модна линия и бизнес при съвсем различни условия за работещите.

"Ролята на малките компании като моята е да докажат, че можеш да правиш мода без да експлоатираш хората", коментира Жанин Глойер.

Тя споделя, че условията в текстилния бранш са много лоши – работи се извънредно, а трудът не е добре платен.

Няма и никаква сигурност за жените, които работят без да подписват каквито и да било договори. "В случай, че се разболеят или не могат да работят повече, те просто ще бъдат изхвърлени", допълни дизайнерът.

Към днешна дата във фирмата на Жанин работят общо 16 жени, всички те са от Индия. Знае, че мащабът на направеното от нея е малък, но се надява да бъде катализатор на промяната. Вярва, че в 21-ви век отношението на работното място към жените не може да е като към робини. 

Жанин иска да популяризира дейността си, за да достигне до хората в Индия. Иска да ги подкрепи в борбата им за достойни условия на труд. Дори подбира дрехите си така, че да носят посланието: "Всички ние трябва да бъдем феминисти."