Непредвидимото бъдеще за нашенци във Великобритания след Брекзит

Засега сънародниците ни не възнамеряват на напускат Кралството

29.03.2017 | 12:43 Редактор: Иван Берберов
Непредвидимото бъдеще за нашенци във Великобритания след Брекзит

Какво се случва с българите, когато Великобритания напусне ЕС е въпрос, който от месеци вълнува сънародниците ни зад граница. Какви са нагласите им, имат ли притеснения и възнамеряват ли да напуснат страната? 

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря няколко българи избрали да работят и живеят във Великобритания.

Тина, Дидо и Христо са българи, избрали да работят в Англия. И тримата са наети на частен остров, където ги викат вече поредна година.

"Нямам притеснения, защото нашите договори са от преди датата на закона, така, че мисля, че всичко ще е наред", сподели Тина.

Негативно отражение все пак има, но работодателите намерили начин как да го решат. Те компенсират падането на курса на паунда с увеличаване на заплащането на час.

"Единственият начин, по който се отразява е, че паундът падна доста. Аз работих тук и 2015-та и тогава паунда беше 2.80, а сега е 2.30, което е доста голяма разлика, но за сметка на това заплащането на час стана доста по-високо", обясни Дидо.

Работодателят им не е говорил с никой от тях дали ще има разлика след Брекзит в заплатите им. Но са им казали, че ще искат да ги наемат отново.

"Лично моят работодател харесва българите, предпочита да наема българи, защото си вършим по-добре работата", каза Христо.

Към момента повечето българи на частния остров не са решили дали ще останат на него, но решението им ще зависи от други фактори, които нямат общо с Брекзит. 

Вижте още във видеото: