България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Любомир Кючуков: Важно е Брекзит да не доведе до ефекта на доминото

Великобритания иска достъп до общия пазар, но да е свободна от ангажименти, каза проф. Ивайло Дичев пред Bulgaria ON AIR

29.03.2017 | 10:13 Редактор: Луиза Божинова
Любомир Кючуков: Важно е Брекзит да не доведе до ефекта на доминото

Днешният ден безспорно ще бъде важен за Европа. Британският премиер Тереза Мей ще внесе официалните документи за старта на излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). 

Бившият посланик на България в Лондон Любомир Кючуков заяви в предаването "България сутрин", че след задействането на чл. 50 от Лисабонския договор започват преговорите и оттук нататък е важно този процес да не доведе до два разпада. Първият е ефектът на доминото с желаещи други страни-членки на ЕС да напуснат Общността. Вторият - да не се допусне разпадът на Обединеното кралство. 

"Тук трябва да се имат предвид и процесите в Северна Ирландия, която гласува по-скоро за оставане в ЕС", посочи Кючуков пред Bulgaria ON AIR. Според него безспорно това, което ще се случи, ще остави британското общество дълбоко разделено. 

Културния антрополог проф. Ивайло Дичев подчерта, че в англосаксонския свят много повече се мисли какво е по-изгодно. "Трябва да помислим малко върху тази идея - можем ли да живеем в един свят, в който всичко се търгува и предоговаря непрекъснато и до какво ни води това", каза той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите на Кючуков това, което Великобритания в крайна сметка иска, е, излизайки от общия пазар, тя да подпише търговско споразумение, което да й даде пълен достъп отново до този пазар, но да се освободи от ангажиментите, които й носеха свободното движение на хора.

Журналистът Йовка Димитрова се включи в ефир от Брюксел. Тя каза, че това не е забележителен ден за белгийската столица, а по-скоро е ден на Лондон.

"Самата церемония ще бъде скромна. Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бъроу ще връчи писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и това ще е всичко", извести Йовка Димитрова. 

ЕС не планира да започне преговорите до края на април. Месец след днешната дата ще бъде задействан чл. 50 от Лисабонския договор.

"На 29 април европейските лидери ще се съберат извънредно в Брюксел, за да одобрят този мандат на преговорите. Те ще имат готовност да ги започнат два дни по-късно, което означава първи и втори май", поясни журналистката.

Преговорите ще продължат две години, след това ще трябва да се одобрят от британския парламент. 

Продължението на разговора вижте във видеото: