САЩ обвиниха Русия в незаконно разполагане на крилати ракети

Системата представлява риск за американските съоръжения в Европа

09.03.2017 | 17:41 Редактор: Тодор Петров
САЩ обвиниха Русия в незаконно разполагане на крилати ракети

Съединените щати обвиниха Русия в незаконно разполагане на крилати ракети в Европа. Според високопоставен американски военен това е нарушение на договора за ядрените оръжия с междинен обсег от времето на Студената война. От Кремъл отхвърлиха обвиненията.

За първи път САЩ публично обвиняват Русия, че е разположила крилати ракети с наземно базиране. Според американската армия те са разположени в нарушение на духа и целите на договора от 1987 г. за контрол над ядрените сили с малък и среден обсег. 

По думите на американските военни тази система представлява риск за повечето американски съоръжения в Европа. Те застъпват идеята, че руснаците умишлено са разположили ракетите, които представляват заплаха срещу НАТО и обектите в зоната на отговорност на НАТО. 

От няколко години Вашингтон и Москва спорят за разработването на сухопътна версия от руснаците. Москва отвръща, че и американците тайно развиват модернизирани версии на техни ракети. 

Администрацията на Доналд Тръмп обвинява предшествениците си от екипа на Барак Обама, че не са успели да спрат руския проект още докато е бил разработван и тестван в нарушение на договора от 1987 г.