Потвърдиха наличието на олеамид в лютеницата и то в големи количества

Веществото обаче не е опасно за здравето

06.01.2017 | 22:05 Редактор: Жанета Нейкова
Потвърдиха наличието на олеамид в лютеницата и то в големи количества

Потвърдено - Олеамид в лютеницата на пловдивската компания "Идеал" има. Веществото обаче категорично не е опасно за здравето.

Прокуратурата и Агенцията по храните установяват как веществото е попаднало в традиционната лютеница. Ако се потвърди, че то е в продукта вследствие на техническо замърсяване партидата ще бъде изтеглена. Дотогава тя все още е в търговските вериги.

"Този протокол не е от акредитирана лаборатория. Така че не може да бъде използван за целите на официалния контрол", каза инж. Атанас Дробенов от Българската агенция по безопасност на храните. 

"Това няма нищо общо с качеството на изследването", отговори д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.   .

Доктор Иванов е автор на изследването. Лабораторията му не притежава валиден държавен сертификат. Той обаче е категоричен: олеамид във въпросната лютеница има и то в големи количества. Потвърдено е и от лаборатория в Белгия:

"Да, той не е отрова, но не са известни и какви са последствията. Например, той се използва от фармацевтични компании като антидепресант и сънотворно", пояснява д-р Иванов.

"Олеамид не е наркотично вещество. Не присъства в списъка за наркотичните", каза д-р Силвия Стойкова - съдебен токсиколог от ВМА. 

Все пак в най-кратки срокове Агенцията по храните и прокуратурата в Пловдив щели да установяват как това вещество е попаднало в лютеницата – дали от суровина или след техническо замърсяване.

Вижте всичко по темата във видеото: