Откриха наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар

Олеамидът действа по същия начин, както и марихуаната

05.01.2017 | 23:00 Редактор: Луиза Божинова
Откриха наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар

Изследване на "Активни потребители" установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар. Откритото вещество е олеамид, като то има токсични и наркотични свойства.

Защо олеамидът не присъства в списъка със забранените за употреба вещества в България и какви са страничните му свойства?

При изследване на 14 промишлени лютеници, които се продават в масовата търговска верига, е открито въпросното вещество олеамид, което според специалистите се влага в пластмасите. То действа по същия начин, както и марихуаната, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR.

Богомил Николов, председател на "Активни потребители", каза че веществото са открили в буркан, и то в непренебрежими количества, още преди Коледа. 

"Закупили сме пробите през август, доста време ни забави това, че пращахме проби и в Белгия, те потвърдиха това и точно затова го оповестяваме. Според нас се касае за замърсител, случайно попаднал в процеса на производство", разказа Николов.

Той смята, че трябва да се предприемат действия, с които да се коригира това и най-малкото да се изтеглят партидите и да се вземат повече мерки за сигурност.

"В края на декември сме изпратили писмо до прокуратурата и Агенцията по храните. Засега нямаме обратна връзка", сподели Николов.