Откриха атропин в кръвта на семейство, консумирало гъби от магазин

Веднага след инцидента от Кауфланд изтеглиха от продажба всичките останали полски култивирани печурки

16.06.2016 | 18:21 Редактор: Луиза Божинова
Откриха атропин в кръвта на семейство, консумирало гъби от магазин

Откриха отровното вещество атропин в кръвта на семейството, което вчера постъпи в болница след консумация на гъби, закупени от магазин. Това потвърдиха изследванията направени в токсикологията на "Пирогов". От лечебното заведение съобщиха, че днес са преминали десетки изплашени пациенти, които са яли гъби и са пожелали да бъдат прегледани.

Изследванията на семейството в "Пирогов" показват високо ниво на атропин в урината, което е характерно за хора консумирали отровни гъби. От лечебното заведение обаче не могат да потвърдят, че опасните количества атропин са заради консумираната гъба.

Семейството остават в болницата, но без опасност за живота им.

"Рисковете са най- големи при възрастния пациент защото има и много придружаващи заболявания, които могат да бъдат влошени от тази интоксикация", заяви пред Bulgaria ON AIR Ивайло Търнев, нaчалник нa клиникaтa пo нeвpoлoгия пpи УМБАЛ “Алeкcaндpoвcкa".

Веднага след инцидента от Кауфланд изтеглиха от продажба всичките останали 6 тона полски култивирани печурки.

От хипермаркетите отказаха коментар. В прессъобщения обясняват, че между 11 и 15 юни са продадени около 14 тона и нямат нито едно оплакване за натравяне. В декларация посочват още, че няма категорични доказателства, че проблемът произтича от продадените в търговската мрежа гъби.

Полша е най- големият производител в Европа на култивирани гъби. А контролът там е стриктен. За това и доставчикът на Кауфланд у нас смята, че става дума за саботаж.

Русалин Русев има и своя версия за натравянето.

"Доколкото се знае зайците имат една жлеза, която когато ядат отровни гъби ги предпазва от торовата и тя после попада в черния им дроб. И после тези хора са яли черния дроб и са се натровили или другото нещо е, че има някаква... някой го е направил нарочно", смята Русалин Русев, доставчик на гъбите за Кауфланд. "В дългогодишната, не само моя практика, но и на колеги, това нещо за първи път се случва - от култивирана печурка да има натравяне.

Българските производители са категорични, че при култивираното отглеждане на гъби не може да има отровни видове.

"Една гъба може да бъде заразена в пакетаж, може да бъде заразена при опаковане. Не може да бъде заразена само една при производство. Тя ще зарази всички останали. А щом не са от тази поръчка всички малко е вероятно да е едната", казва Иван Георгиев от маркетинга на фирма производител на гъби. "Халюциногенните гъби които аз съм виждал, за които аз знам като вид, не си приличат с печурките", допълни той.

От Агенцията по храните ще изследват всички спрени от продажби гъби, но не и закупените от натровеното семейство. Ще затегнат и контрола при вноса и продажбата. 

Следващата седмица у нас пристига полският производител на гъбите за да направи свое разследване по случая.