Тръгна делото за рухналата сграда на ул. "Алабин" в София

10 години по-късно - виновни няма

11.10.2016 | 14:52
Тръгна делото за рухналата сграда на ул.

10 години по-късно делото за рухналата сграда на столичната ул."Алабин" тръгна. На 19-ти септември 5-етажната сграда в центъра на София се срути и погреба две момичета.

След 10-годишно разследване на подсъдимата скамейка са изправени Георги Кирчев, Петър Петров, Николай Симеонов и Манчо Иванов. Те са съответно собственикът на сградата, контролиращият ремонта, собственикът и управителят на фирмата изпълнител.

Близките на загиналите момичета претендират общо за 750 хил. лв. неимуществени вреди. Единият от подсъдимите Манчо Иванов е в неизвестност. По данни на прокуратурата най-вероятно се намира във Франция.  Делото срещу него се води задочно, въпреки че той не се издирва от Интерпол.

Днес обяснение реши да даде единият от подсъдимите Николай Симеонов. Той каза, че по негова информация в сградата на ул. "Алабин" не са бутани носещи стени, не са рязани метални тръби. Той самият призна, че не е ходил до сградата, тъй като е била заградена след инцидента.

Майката на Катрина, едно от момичетата, даде показания в днешното съдебно заседание. Тя каза, че след инцидента с нея се свързал работник на име Николай. Той разказал, че бил извикан с четирима свои колеги, за да бутат именно носещи стени в сградата. В деня на инцидента се чул пукот и работниците били евакуирани.

Ръководителят на обекта се противопоставил на бутането на носещи конструкции, но собственикът на сградата Георги Кирчев настоял. 

Разговорът между майките на двете момичета и свидетелят, който се казва Николай Александров, е заснет на видео. Записът е приложен към делото, но едва ли ще има доказателствена стойност.

"Николай Александров е свидетел. Доказано е, че няма общо със строежа, тъй като е работи към друга фирма. Дава показания, после отрича. Сочи лица, които отричат да са работили с него. Той сам е потърсил майките, за да им разкаже", посочват адвокати.

Въпросният Александров е заявил пред майките на двете момичета, че е бил заплашван и се притеснява за здравето си. Той е призован за едно от следващите заседания за делото. Ако подсъдимите бъдат признати за виновни, могат да получат до 15 години.