Бившето военно поделение в Самоков става бежански лагер

Жителите на града недоволстват

07.10.2016 | 13:32
Бившето военно поделение в Самоков става бежански лагер

Тази вечер жители на няколко града в страната излизат на протест срещу настаняването на мигранти. В единия от тях - Самоков от няколко седмици се разпространява информация, че старите военни поделение ще станат бежански лагер

Преди няколко седмици един слух успява да разбуни духовете в Самоков. Информацията, че в бившето военно поделение ще се настаняват бежанци се разнася мълниеносно, a няколко дни по-късно жителите на планинският град вече са в протестна готовност.  

"Казаха, че са правени огледи с цел настаняване на мигранти в това поделение, както е оглеждано и горното поделение, както и на сгради в Гуцал и Говедарци", споделя организаторът на протеста Рени Мутафчийска.

Според местните освен поделенията, апетити за изграждане на лагери имало и съседните села Говедарци и Гуцал. Хората обаче са категорични, че на територията на общината няма място за мигранти.

"Под никакъв предлог няма да се настанят бежанци в Самоков. Тук е много голяма безработицата–няма никакъв поминък. Какво ще правят тези хора тук–те ще започнат да ни обират", смятат гражданите.

От община Самоков не разполагат с официална информация, а кметът е категоричен, че той няма данни за изграждането на подобен център.

"Миналият петък на парламентарен контрол г-жа Корнелия Нинова депозира искане и от нея и г-н Радослав Стоичев за обяснение има ли такива намерение от стана на Агенция на бежанците или МВР, но отговор все още нямаме", посочи Митафчийска.

А отговорът се появи официално днес на страницата на народното събрание. От него става ясно, че огледи на казармени поделения в Самоков наистина са правени, но към този момент не се предвижда изграждането на лагер на територията на общината.

Въпреки това, хората от Самоков ще изразят недоволството си в неделя пред общината в Самоков, с искане да получат отговор лично от институциите.