След заплахите на "Булгаргаз": Има ли възможност да останем на студено?

Фандъкова е получила уверение от енергийния министър, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен

14.10.2021 | 19:16 Редактор: Жаклина Иванова

"Булгаргаз" заплашва да спре доставките на газ на "Топлофикация София". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет.

Писмото на "Булгаргаз" до "Топлофикация" притесни столичани, че може да останат на студено тази зима. Според председателя на енергийната комисия в Столичната община Прошко Прошков това действие само създава ненужно напрежение, а реална опасност няма.

"Дружеството днес е изпратило писмо до клиентите си, включително "Топлофикация", в което съобщава, че няма да доставя над договорените количества, което е в разрез с поетия ангажимент от принципала на 'Булгаргаз", посочи той.

Кметът Йорданка Фандъкова е получила уверение от енергийния министър, че отоплителният сезон за софиянци ще бъде осигурен въпреки разликите в цените, по които работят "Булгаргаз" и "Топлофикация".

За проблема с трупането на стари задължения от страна на "Топлофикация" призна и министърът на енергетиката.

"Проведохме разговори. Фандъкова изнесе данни какви са очакваните загуби за сезона. Там предстои нов разговор, за да намерим някакви евентуални възможности за компенсиране на "Топлофикация", каза енергийният министър Андрей Живков.

Ако не се вземат мерки, очакванията са само до края на годината "Топлафикация" да натрупа преразход от 200 млн. лв., предупреди Фандъкова. Предстоят срещи на представители на Столичната община с правителството за компенсации, за да не бъдат гражданите буферът, който ще поеме високите цени на газа.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК