Няма да се секат дървета, площад "Св. Неделя" ще бъде изцяло пешеходен

Йорданка Фандъкова се срещна с архитект Масимилиано Фуксас

06.02.2020 | 08:40 Редактор: Тодор Петров

Изцяло пешеходен ще бъде площад "Св. Неделя" след реконструкцията. Няма да се секат дървета, обеща още кметът на София Йорданка Фандъкова, след като се срещна с архитект Масимилиано Фуксас, чието архитектурно студио спечели конкурса за реконструкция на площад "Св. Неделя". В срещата взе участие и главният архитект на София Здравко Здравков.

Въпреки недоволството на Българската православна църква, заради решението да не се допускат коли до църквата "Св. Неделя", проектът за площада остава в първоначалния си вариант. Ще има обаче един компромис.

"Ще се предвидят засилени настилки, за да може ритуални коли да имат достъп до църквата, защото това е важно. Негово Светейшество да има достъп до резиденцията си", обяви Фандъкова.

Столичният кмет заяви още, че предстои изготвянето на идеен проект, който да бъде представен за обществено обсъждане през април. Същинското строителство, според Фандъкова, може да започне през пролетта на следващата година и трябва да бъде завършено за година и половина. 

Главният архитект на София Здравко Здравков заяви, че ще работят стъпка по стъпка, за да може крайният проект да бъде лесно изпълним. Архитект Масимилиано Фуксас сравни София с дама, на която ще се опита да ушие елегантна дреха. Материалът, с който ще се работи, ще бъде само един, защото в момента там има колекция от всякакъв род настилки. 

Идеята за фотоволтаиците остава, но те не са в центъра на проекта и техният брой може да бъде намален. Светещите гъби ще бъдат подложени на обсъждане и ще се изготви специален макет, който ще бъде едно към едно с оригинала. Тогава ще се вземе окончателното решение дали ще бъдат монтирани на площада. Архитект Фуксас допълни, че движението на трамваите няма да бъде променяно. 

Паралелно с обсъждането за реконструкцията на "Света Неделя" се работи и по ремонта на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски". Очаква се до края на февруари да бъде представен преработен проект, който да бъде подложен на обществено обсъждане.

Вижте още в репортажа на Боряна Благоева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК