Несломим дух: Момчето с Даун, което тренира стрийт фитнес

Едно приятелство, започнало на спортната площадка 

16.10.2019 | 09:56 Редактор: Тодор Петров

В България годишно се раждат около сто деца със Синдром на Даун. 21-вата хромозома в повече, или аномалията, с която се раждат, се проявява на 1 от 700 новородени бебета. 

Съществуват различни митове, насадени в нашето общество,  що се отнася до децата с Даун. Един от тях е, че те по-трудно разбират и възприемат неща от околния свят.

Има места и герои обаче, които опровергават тази теория. Пламен Грозданов се ражда със Синдром на Даун, а преди 8 години остава без майка. Едно от любимите му неща е спортът. Преди две години се запознава с Мартин Насонов на уличната площадка за фитнес и там открива един истински приятел. 

Пламен започва всеки ден да идва на стрийт площадката, а Мартин е неотлъчно до него, като заедно с другите момчета му помагат да стане все по-добър в това, което прави.

"Всички му помагаме да стане по-добър, той успява да мотирива и мен, защото е много упорит и не се спира, независимо колко е  трудно", казва Мартин пред камерата на Bulgaria ON AIR. 

Освен че тренира стрийт фитнес, Пламен ходи още на плуване и  спортна гимнастика при Йордан Йовчев. И така, с упоритост срещу живот, съдба, наречете го, както искате, се оказва, че с верен приятел зад гърба границите са единствено в собствените ни умове.

Вижте още в репортажа на Божила Симова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК