Българският бизнес плаща най-скъп ток в Европа

Според работодателски организации само за седмица цената на електроенергията се е повишила няколко пъти

03.07.2019 | 21:58 Редактор: Василена Василева
Българският бизнес плаща най-скъп ток в Европа

Българският бизнес плаща най-скъп ток в Европа. За това предупреждават работодателски организации. Според тях само за седмица електроенергията за бизнеса е поскъпнала няколко пъти, което може да доведе до хроничен недостиг на ток и по-лесно манипулиране на цените.

В поредното си писмо до енергийния министър Асоциацията на организациите на българските работодатели предупреждава, че цената на електроенергията на едро у нас за 3 юли е била най-високата в Европа. 

Според индустрията те е трябвало да плащат повече за ток на борсата, отколкото в страни като Германия, Франция и Швейцария. 

През последните няколко месеца бизнесът неведнъж недоволства, че свободен пазар у нас няма, а търговете за продажба на електроенергия са с предизвестен купувач. Не така обаче смятат експертите. 

От бизнеса обвиняват държавните институции и в друго. Че след като първо се отказа, а след това все пак се включи в спорен търг за около една четвърт от целия ток за свободния пазар, АЕЦ "Козлодуй" е пропуснала да спечели около 50 млн. лв. 

А днес участниците на енергийната борса бяха предупредени за авария в АЕЦ "Козлодуй", заради която е бил изключен шести блок на централата. Около 17.00 ч. спрените мощности бяха възстановени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК