"Само не казвай на никого" - документалният филм за свещеници-педофили взриви Полша

В него жертвите застават очи в очи със своите мъчители

17.05.2019 | 19:43 Редактор: Зорница Костадинова

30 години затвор и дори доживотна присъда за осъдените за педофилия, предвиждат законодателни промени в Полша. Причината - разтърсващ документален филм за свещеници-педофили, в който жертвите на сексуални посегателства застават очи в очи със своите мъчители. 

"Само не казвай на никого" взриви Полша. В него поляци разказват, че като деца са били сексуално малтретирани от свещеници, а после виновниците не били наказвани, а само премествани в друга енория. 

Филмът изважда на преден план и механизмите, по които стореното от свещениците-педофили се е прикривало, а към жертвите и техните истории се е показвало недоверие. Режисьорите изваждат истината на преден план. 

"Бях на седем, осем години. Опипваха ме на места на които не трябваше, на интимни места", споделя една от жертвите - Ана. 

Само за три дни филмът има над 11 милиона гледания. Той се разпространява само в интернет, тъй като нито една телевизия не е била съгласна да го продуцира. Лентата предизвика широк отзвук в обществото, а много юристи призоваха полицията да започне разследване.

След публикуването, част от представителите на Католическата църква се извиниха на жертвите, а други нарекоха филма "евтин".  Излъчването му е удар за управляващата консервативна партия "Право и справедливост", която е близка с Полската католическа църква.

Авторите подготвят и втора част на филма, както и книги.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК