500 китаристи в надпревара на конкурс за класическа китара

Участници от над 10 държави се включиха, включително и от България

04.04.2019 | 22:32 Редактор: Зорница Костадинова
500 китаристи в надпревара на конкурс за класическа китара

500 китаристи от над 10 държави се включиха в двадесет и третия Международен конкурс за класическа китара "Акад. Марин Големинов" в Кюстендил. 

И тази година Международният музикален форум дава поле за изява на китаристи от различни възрасти от България, Сърбия, Македония, Украйна, Гърция, Румъния, Косово, Русия, Кипър, Турция и много други.

Един от интересните участници в конкурса е лютиерът от Сърбия - Славко Мърдаля. Той се занимава с изработването на китари от 15-годишна възраст. 

"Трябват много сложни комбинации, много детайли, много работа, за да може да излезе инструмента с хубав звук, това е най-главното, трябват много ценни и скъпи материали. За а се направи един инструмент са нужни мининмум 35 дена постоянна работа", каза лютиерът. 

Славко Мърдаля има продадени китари в цял свят, като много от хората след това му пращат клипове с изпълнения с неговите инструменти. 

Той посочи, че не знае точния брой китари, но всяка от тях има име и до тук има над 120 имена. Те са само женски, защото по думите му китарата е единственият инструмент, който наподобява женското тяло. 

Сред гостите на конкурса е и директорът на Музикалното училище в Екатеринбург - Александър Важенин.

Големият победител в конкурса ще станя ясен в събота.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК