Пиково потребление на ток, спряхме износа на електроенергия (Обновена)

Надминат е 20-годишен рекорд, съобщи министър Теменужка Петкова

13.01.2017 | 16:30 Редактор: Тодор Петров
Пиково потребление на ток, спряхме износа на електроенергия (Обновена)

България спря износа на ток от днес. Причината е рекордното потребление на електроенергия, заради студеното време през последните седмици.

От 01:00 тази нощ страната ни официално спря износа на електричество. Един от факторите също е, че страната ни не успя да активира целия наличен студен резерв. В период на криза, когато потреблението на електроенергия скача драстично страната ни е предвидила шест предприятия да осигуряват т.нар. студен резерв. 

Той отива директно към битовите потребители, а целта е да не се стига до режим на тока. 

Тази година обаче, когато се наложи да използваме студения резерв, три от общо шестте предприятия не успяха да активират максималните стойности на своите мощности, заради опасения от режим на тока. Но от Министерството на енергетиката категорично отхвърлят тези обвинения. 

Предприятията, които не са успели да задействат целите си мощности ще бъдат санкционирани, а от понеделник започва щателна проверка на всички дружества, които осигуряват студения резерв. 

В периода от 10-ти до 13-ти януари от енергийното министерство отчитат абсолютен рекорд при потреблението както на електроенергия, така и на природен газ. Но гарантират, че опасност от режим на тока или ограничаване доставките на синьо гориво не може да се очаква. 

Експорт няма да има до възстановяване на необходимите резерви за сигурна и надеждна работа на електроенергийната система, съобщават от Министерството на енергетиката. 

Гърция също спря износа на ток, а Румъния в понеделник отказа спешна доставка на електричество за България.

Какво каза по темата Теменужка Петкова -  министър на енергетиката в оставка вижте във видеото.