Доставките на газ за България са се увеличили през 2016 г.

Повишението е 2,1% до 3,18 млрд. куб. метра - едно от най-слабите, които "Газпром" записва за държавите от региона

11.01.2017 | 15:46 Редактор: Ирина Георгиева
Доставките на газ за България са се увеличили през 2016 г.

Руската газова компания "Газпром" отчита ръст на доставките на природен газ за държавите, които ще бъдат потенциални клиенти на "Турски поток" - Югоизточна Европа, съобщи ТАСС.

Данните на компанията за България са за увеличение от 2,1% до 3,18 млрд. куб. метра през 2016 година.

Това обаче е едно от най-слабите увеличения, които "Газпром" записва за държавите от региона. Доставките за Румъния растат над осем пъти до 1,48 млрд. куб. метра, а за Гърция - с 35% до 2,68 млрд. куб. метра.

От посочените данни обаче пък е видно, че България е един от големите пазари на "Газпром" на Балканите. Доставките за Сърбия са едва 1,75 млрд. куб. метра, за Македония - 0,21 млрд. куб. метра, а за Хърватия - 0,76 млрд. куб. метра.

Голям потенциален потребител на газ от "Турски поток" е Италия. Доставките в страната през 2016 година са в обем от 24,7 млрд. куб. метра, което е увеличение от 1,1%.

България може да разчита основно на доставките от "Газпром" за покриване на потреблението на газ. Някои от държавите на Балканите имат достъп и до алтернативни доставки. Румъния например има собствен добив, а Гърция има достъп до терминалите за втечнен газ и връзка с газовата мрежа на Турция. 

От "Газпром" посочват, че увеличението на доставките в региона показва, че проектът "Турски поток" е важен за обезпечаването на енергийните нужди на тези държави.

Прочетете останалата част от статията в Investor.bg