Осветители от Националната опера надраскали мемориала в Хирошима

Двамата хулигани вече са уволнени, от "Локо" (София) се разграничиха от тях

17.10.2018 | 19:25 Редактор: Тодор Петров
Осветители от Националната опера надраскали мемориала в Хирошима

Темата за поругаването на мемориала на мира в Хирошима беше сред водещите в японските телевизии. Днес стана ясно, че авторите на графитите са осветители от Националната опера, които били в страната на изгряващото слънце на турне.

Пазачът на комплекса заявява, че в понеделник е открил три надписа с черен спрей. На кадрите се вижда, че единият е на български и гласи "Локо София". Надписите са били върху ограда за ремонт около музея в памет на атомната бомбардировка на 6 август 1945 г., върху пейка в близост до купола, където е паднала бомбата и върху вратата на сградата за събиране на боклук. 

Още снощи от българското външно министерство осъдиха категорично хулиганската проява и се извиниха на Япония. Темата коментираха и от "Локомотив" (София), които се разграничиха от вандалската проява. 

От Софийската опера и балет заявиха, че са потресени от извършеното посегателство срещу Мемориалния парк на мира в Хирошима и поднесоха извиненията си на японския народ. Стана ясно и че двамата осветители, извършили хулигантството, са били уволнени. 

Вижте още във видеото.