Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

В Международния ден на хората със синдром на Даун

Разказът на 37-годишната Йорданка Райнова

21.03.2017 | 18:04 Редактор: Васил Детелинов
В Международния ден на хората със синдром на Даун

Всяка година едно на сто бебета у нас се ражда със синдрома на Даун. Тя е една от тях – 37-годишната Йорданка Райнова, обута в шарени чорапи, символ на днешния ден -  Международния ден на хората със синдром на Даун. С нея ни среща репортерът на предаването "Директно" Божила Симова. 

"За мен е част когато знам,  че има  и други  деца със синдром на Даун и че  по този начин им давам пример да продължат да работят", споделя Йорданка пред Bulgaria ON AIR. 

Макар Йорданка да казва, че никога не е усещала по-различно отношение към себе си, майка й разказва, за нелекият път през който е минало семейството. 

"Тя се роди година след сестра си, която нямаше проблеми и за мен бе изненада,  защото нямах проблеми през бременността", разказва майка й Виолета Райнова. 

"Първият път, когато ми я донесоха за кърмене аз си помислих,  че са ми сменили детето, но когато имаш здраво дете,  което  си видяла предната година много е трудно да повярваш,  че и това е твое дете“, спомня си Виолета. 

"Когато поисках консултация с една известна лекарка,  тя ми каза, че тези деца не живеят  дълго и  за това  да оръщам внимание на  другото",  споделя майката на Йорданка.  

Йорданка обаче опровергава тези твърдения. И днес тя не само, че работи в столичен хотел, но е и заобиколена от десетки приятели, свири на пиано, ходи на йога, обича да чете и мечтае да стане масажист.