Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Служителите на МВР се чувствали излъгани, нямали доверие в политическата система

За поредна година на 5 юли няма да празнуваме, заяви синдикалистът Илия Хрисимов

04.07.2017 | 20:20 Редактор: Мария Аладжова
Служителите на МВР се чувствали излъгани, нямали доверие в политическата система

На 5 юли - Професионалният празник на служителите на МВР, кадрите на вътрешното министерство излизат на протест. 

По предварителни данни хиляди ще се съберат пред Народното събрание, а сред исканията им са увеличение на заплатите в сектора, пари за униформи и промяна в Закона за МВР.

"За поредна година на служителя на Министерството на вътрешните работи не му се празнува. За пореден път ние няма да празнуваме, а излизаме на протест", коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Илия Хрисимов.

По думите му служителите на МВР се чувстват излъгани, защото на заседанието на Съвета за социално партньорство се е стигнало до консенсус и страните в съвета са се разбрали исканията на служителите да бъдат удовлетворени.

"На другия ден министърът на вътрешните работи отрече това нещо и каза, че е трябвало да бъде съгласувано с него", обясни Хрисимов.

А според експерта по сигурността Минчо Спасов протестиращите са избрали неподходящото място, за да изразят недоволството си.

"В България Законът за държавния бюджет не се спазва - от десетина години наредбата на нещата е такава, че само министър-председателят решава нещата. Истинското място е под прозорците на министър-председателя", категоричен бе той.

В разговора участва и председателят на СФСМВР Валентин Попов, който отсече: доверието на служителите на МВР в политическата система и политиците е ерозирало до степен на пълната му липса.