Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Актьори четат книги с деца

На 2 април ще се проведе "Поход на книгите". Десетки известни имена в киното и театъра ще се срещнат с 1000 ученици

31.03.2017 | 20:29 Редактор: Жанета Нейкова
Актьори четат книги с деца

Всеки един от нас - актьорите, ще се опита да отвори едно прозорче за всяко дете, с което ще се срещнем. Това каза в студиото на "Директно" актьорът Стоян Алексиев.

На 2 април честваме Международния ден на детската книга, когато най-големите български имена в киното и театъра ще излязат на своеобразен "Поход на книгите". По време на него всеки ще прочете откъс от своята любима книга от детството.  

Ана Пападопулу, Здрава Каменова, Ивайло Захариев са само част от актьорите, които приемат предизвикателството да посетят над 20 училища и градини, за да се срещнат с близо 1000 ученици на възраст между 4-15 години. 

Сред организаторите на инициативата е Василка Ванчева, която разказа повече пред Bulgaria ON AIR за желанието си да предизвика любопитството на малките към книгите: 

"Поход на книгите" съществува още от 2005 година, когато приехме програма за насърчаване на четенето сред децата. Искахме да вземем пример от развитите страни в Европа, където се провеждат такъв тип четения", каза Ванчева.

Актьорът Стоян Алексиев е на мнение, че за да имат децата интерес към книгите, родителите, бабите и дядовците трябва да ги доближат повече до природата.

"Те трябва да я заобичат, да обикнат и света, хората и животните в него. Тогава чак децата ще любопитстват и четат", отбеляза той.

Темата в студиото коментира и актьорът Леонид Йовчев, който е на мнение, че няма как да накараш когото и да било да чете насила.

"Младите хора могат да бъдат възпитани постепенно да разберат нуждата от това да се превърнат в хора. Но никой не може да бъде накаран насила да стане човек!" - категоричен бе той.

Според Йовчев това е комплексно занимание и не е въпрос само на една инициатива.