Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Богомил Николов: Имитиращите продукти не са изчезнали, влагат ги в други храни

БАБХ трябва да затегне контрола, заяви председателят на Асоциация "Активни потребители"

10.04.2024 | 17:03 Редактор: Деси Николова

Всяка година по това време световната потребителска общност говори за генно модифицираните организми като добавки в храните.

"На всеки един пазар и във всяка една държава съществуват рискове. Никой не може да гарантира на 100%, че всичко е наред. Затова постоянно имаме претенции към надзорните органи и контрола, защото те са най-важни. Не е нужно да има десетки хиляди инспектори, които до всяка врата да пазят, а обратното, да имат авторитет, да има респект към тях, за да може автоконтролът на търговците и бизнесът да върши работа", заяви председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи трябва да се обърне внимание и на имитиращите продукти, като принципно те трябва да бъдат отделени от млечните продукти и да се намират в обособен щанд, но често това не се случва в магазините. Миналата година данни показаха, че в България са консумирани около 12 хиляди тона имитиращи продукти.

"Според нас, а и наши по-стари изследвания го потвърждават, тези имитиращи продукти отидоха в други продукти. Примерно в баничките. Като си купите баничка със сирене, мога да се обзаложа с огромна степен на вероятност, че вътре сиренето е от тези 12 хиляди тона, само че никой не го проверява", заяви Николов пред Bulgaria ON AIR.

От Асоциацията отдавна призовават Българската агенция по безопасност на храните да разшири кръга на своите проверки и да следят ресторантите, детските градини, училищата, както и продукти, в които могат да се влагат тези имитиращи продукти.

Гледайте целия разговор във видеото.