Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Подпочвените води в България започват постепенно да намаляват

Цяла Източна България е засегната от това засушаване, алармира Марин Иванов

08.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Всички усещаме нетипично топлото за април време, но експерти предупреждават, че ако то се задържи, можем да станем свидетели на редица проблеми за земеделската реколта и производството на храни. Като цяло тенденцията към затопляне не е от днес, а оказва се – това влияе сериозно на редица процеси.

"Ярко изразени тенденции за намаляване на подпочвените води не се наблюдават. На отделни места обаче в Източна България тези проблеми започват вече да съществуват. В района на Добрич започнахме един анализ, който показва, че през последните 10 години нивата са спаднали с между 10 и 20 метра", хидрогеологът Марин Иванов от НИМХ в студиото на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR хидрогеологът разясни, че вероятните причини за това са намалените валежи в този регион, които са основният подхранващ фактор на подземните води. От друга страна там липсват повърхностни водоеми и реки и цялата вода, която се използва от населението идва от подземните води.

"Трябва да ни светне лампичка, че тези проблеми започват да настъпват. Цяла Източна България е засегната от това засушаване. В района на Бургас пресъхват извори, намаляват също нивата на подземните води", алармира Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.