Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Стоянов: Проблемите в здравеопазването са много и не се решават само с пари

Той подчерта, че системата на здравеопазването е една от най-сложните за управление

05.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

В неделя е Световният ден на здравето. У нас обаче проблемите в сферата помрачават празника. Недостиг на пари, на медицински персонал и често недоволни пациенти, така изглежда картината в болниците.

"Проблемите са много повече от три. Един от тях е липсата на приемственост в провежданите политики на политическо ниво. На второ място е проблемът с възрастта на хората, които работят в системата на здравеопазването. В България броят на лекарите, които работят в системата, над 55 години, е много над 50%. Ако сравните тези цифри, във Франция са едва 35%", заяви изпълнителният директор на УМБАЛ "Лозенец" д-р Христо Стоянов в студиото на предаването "Директно".

Той подчерта, че системата на здравеопазването е една от най-сложните системи за управление и също така е една от най-консервативните.

"Каквито и решения да се вземат за провеждане на дадена политика в тази система, ефектите от тези решения могат да се видят след минимум 5-6 години", отбеляза д-р Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негови думи проблемите в сектора няма да се решат само чрез финансови стимули.

"Тук става въпрос за условия на работа, за квалификация и каква точно квалификация ще получат младите колеги, в какво обозримо бъдеще. Неща, които са много добре разписани в развитите страни", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.